Maasvallei 1568 | Herdenkingsjaar

Maasvallei 1568

Het begin van de 80-jarige oorlog

Wie nu wandelt of fietst in het rustige RivierPark Maasvallei, kan zich nauwelijks voorstellen dat dit gebied een belangrijke rol heeft gespeeld aan de vooravond van de 80-jarige oorlog. In oktober 1568 stak Willem van Oranje bij Obbicht met zijn leger over de Maas. En twee edelen uit Stein, de gebroeders Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg, werden op 1 juni 1568 in Brussel onthoofd.
In 2018 is dat 450 jaar geleden. Daarom vinden van maart tot en met oktober 2018 in Sittard-Geleen en Stein tal van activiteiten plaats in het kader van het Herdenkingsjaar 1568.

(foto header © 2018 Noordhoff Uitgevers bv, Groningen/Houten, The Netherlands)

Te doen tijdens Maasvallei 1568

 1. Activiteiten rondom Maasvallei 1568

  Activiteiten rondom Maasvallei 1568 Van maart tot en met oktober 2018 vinden in Obbicht en Stein tal van activiteiten plaats in het kader van het Herdenkingsjaar 1568. De geschiedenis is springlevend!

 2. De 80-jarige oorlog

  De 80-jarige oorlog In 1568 speelde de Maasvallei een sleutelrol aan de vooravond van de 80-jarige oorlog. Om de kennis even op te frissen: de 80-jarige oorlog begon in 1568 tegen Spanje. Maar hoe zat dat nu ook alweer?

 3. Historische fietstocht

  Historische fietstocht Ontdek de Maasvallei zelf tijdens de fietstocht Maasvallei 1568. Onderweg passeer je meerdere historische plaatsen, monumenten en andere bezienswaardigheden.

 4. Herdenkingsbier 1568

  Herdenkingsbier 1568 In het kader van het herdenkingsjaar 1568 wordt eenmalig een herdenkingsbier uitgebracht, vervaardigd door Brouwerij de Fontein. Dit bier kent een aantal middeleeuwse technieken en ingrediënten.

 5. Lezingen

  Lezingen Verspreid over het jaar vinden er rondom het herdenkingsjaar een aantal lezingen plaats in de gemeenten Stein en Sittard-Geleen. De lezingen worden georganiseerd door Stichting Erfgoed Stein en het Ecrevissecomité in samenwerking met het LGOG Westelijke Mijnstreek.

 6. Educatie voor scholen

  Educatie voor scholen Iedereen heeft wel eens wat gehoord over 'de 80-jarige oorlog'. Maar hoe zat dat ook alweer? Wie had nu ruzie met wie en waarom? En duurde deze oorlog 80 jaar?

 7. Auto tocht 1568

  Auto tocht 1568 "In het spoor van Willem van Oranje, een veldtocht langs de Grensmaas en op zoek naar haar invloed op het protestantisme".

 8. Weert van Horne Stad

  Weert van Horne Stad Ook in Weert zijn er meerdere activiteiten rondom het Historisch jaar 1568. Zo werd in dat jaar Philips van Montmorency (Philips van Horne) onthoofd op de Markt in Brussel.

De Maasvallei en de 80-jarige oorlog

De 80-jarige oorlog begon in 1568 tegen Spanje. Willem van Oranje voerde de opstand aan tegen de Spaanse bezetter. Uiteindelijk ontstond hieruit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een van de voorlopers van ons huidige Nederland.

In 1568 speelde de Maasvallei een sleutelrol aan de vooravond van de 80-jarige oorlog. Willem van Oranje stak in Obbicht de Maas over met zijn leger van ruim 30.000 man om de strijd aan te gaan met de hertog van Alva. Verder werden er twee edelen uit Stein, de gebroeders Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg, in Brussel onthoofd vanwege hun rol bij de opstand.

Herdenkingsjaar vol activiteiten

In 2018 is het 450 jaar geleden dat deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Van maart tot en met oktober 2018 vinden daarom in Obbicht en Stein tal van activiteiten plaats in het kader van het Herdenkingsjaar 1568. Wat te denken van een speciale tentoonstelling in "de Hoppenkamp" bij het Museum voor Grafcultuur in Stein, een thematische fiets- en autotocht, een spektakel bij kasteel Obbicht of een bezoek aan de kasteelruïne van Stein?

De geschiedenis is springlevend!

Ontdek Maasvallei 1568 per fiets

Met dank aan

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website